Rahsia Berjalan Kaki

Assalamualaikum,

Salah satu daripada aktiviti riadah umi ialah berjalan pantas di Kompleks Sukan yang terletak berdekatan dengan rumah umi. Sebelum bersara dulu, umi kerap juga berjalan atau berjoging di sekitar kampus, tetapi tidak begitu regular. Umi percaya bahawa kesihatan kita boleh dijaga melalui senaman.

Memang semenjak di bangku sekolah rendah lagi umi aktif bersukan dengan menyertai pasukan sekolah bermain bola jaring. Begitu juga di sekolah menengah, umi kekal aktif bermain bola jaring dan bola tampar untuk pasukan sekolah. Semasa di universiti, umi beriadah menunggang basikal, bermain tenis dan bermain bola tampar.

Sekarang, sebagai seorang yang telah bersara, umi mempunyai lebih banyak masa untuk mencuba aktiviti riadah yang berlainan supaya tidak mudah bosan. Alhamdulillah, sekarang umi telah pandai menunggang kuda dan umi juga menjadi instruktor renang di samping aktiviti berkebun, aerobik dan berjalan kaki pantas di waktu pagi.

Alhamdulillah, umi dapat mengekalkan rutin berjalan kaki pantas empat hari seminggu. Sebaik sahaja anak bongsu umi berangkat ke sekolah dihantar oleh suami, umi juga akan terus berangkat ke Kompleks Sukan untuk berjalan dengan gembiranya bersama rakan-rakan baru.

Semua rakan-rakan yang umi temui semasa berjalan di situ menyuarakan betapa bersyukurnya mereka dapat meneruskan aktiviti berjalan. Mereka percaya bahawa kesihatan mereka meningkat selepas mengamalkan berjalan secara regular.

Testimoni Kesihatan Meningkat dengan Berjalan Kaki

Kak Wan – Berumur 60’an, telah berjalan di situ lebih daripada lima tahun kerana beliau telah pulih selepas menjalani rawatan strok. Sekarang beliau gembira dapat berjalan agak pantas sebanyak 2 pusingan iaitu 800 meter dan kesihatannya terkawal.

Cik Nie – Berumur awal 40’an. Empat tahun lalu, beliau merupakan seorang yang sangat gemuk. Beliau tidak larat membuat kerja-kerja rumah, malu dengan diri sendiri dan menjadi anti sosial kerana kegemukkannya. Berbagai ubat atau makanan kesihatan telah dicubanya tetapi semuanya tidak berjaya menurunkan berat badannya. Senaman aerobik juga telah dicuba tetapi aktiviti tersebut tidak dapat diteruskan kerana terlalu “menyeksakan”. Semasa mula turun ke padang untuk berjalan dulu, Nie menceritakan yang mulanya beliau sekadar mampu mengheret kaki sekeliling padang. Dengan azam yang kuat untuk mengubah hidupnya, Nie terus berjalan hampir setiap hari selama sejam. Umi hampir tidak percaya bila Nie menunjukkan gambarnya empat tahun yang lalu. Sekarang, kesihatan Nie tip-top, badannya sudah comel dan beliau aktif pula bermain badminton.

9 Faedah berjalan kaki

Berjalan kaki adalah senaman yang mudah, murah dan selamat untuk dilakukan. Ia merupakan satu kaedah senaman yang sesuai bagi semua lapisan peringkat umur.

Senaman ini boleh dilakukan pada bila-bila masa dan di mana-mana sahaja sama ada di rumah, di pejabat, di kompleks membeli-belah dan lain-lain lagi. Mengamalkan senaman berjalan kaki memberi manfaat kepada kesihatan kita seperti:

 1. Menyihatkan jantung, mengurangkan risiko penyakit jantung dengan merendahkan paras kolesterol.
 2. Mengawal tekanan darah dan mencegah risiko penyakit darah tinggi dan strok.
 3. Mengurangkan risiko penyakit diabetes. Berjalan meningkatkan keupayaan badan untuk memproses gula dengan lebih baik dan membantu melancarkan aliran darah.
 4. Mengawal berat badan dan membantu membentuk tubuh badan menjadi menarik.
 5. Mengurangkan stres. Berjalan membantu merangsang penghasilan hormon endorfin yang membuatkan kita lebih ceria dan sihat.
 6. Mengekalkan kekuatan otot.
 7. Mengurangkan risiko osteoporosis
 8. Mengekalkan kestabilan dan mengurangkan risiko jatuh terutama kepada golongan warga emas.
 9. Mampu meningkatkan keyakinan diri.

5 Tips untuk Amalkan Berjalan Kaki

 1. Tetapkan matlamat. Sekiranya kita tidak pernah melakukan apa-apa jenis senaman dalam jangka masa yang lama, mulakan dengan perlahan-lahan dan jarak yang pendek.
 2. Cari tempat yang sesuai untuk berjalan. Seeloknya-eloknya permukaan haruslah rata dan tidak membahayakan.
 3. Tetapkan tempoh masa. Pastikan tempoh masa yang ditetapkan mengikut keupayaan tubuh badan kita.
 4. Tambah kelajuan dan tahap kesukaran. Sekiranya kita telah berjaya mencapai matlamat di atas, kita mungkin boleh memikirkan untuk menambah kelajuan berjalan dan cuba untuk berjalan di kawasan-kawasan seperti di taman rekreasi.
 5. Berjalan bersama ahli keluarga dan rakan-rakan. Sekiranya kita berasa tidak yakin dan kurang keseronokan berjalan seorang diri, kita boleh mengajak ahli keluarga atau rakan-rakan untuk bersama-sama menjalankan senaman ini. Berjalan bersama teman yang mengiringi anda akan menjadikan aktiviti yang dilakukan lebih menyeronokkan dan tidak mudah berasa bosan.

7 Teknik-teknik Berjalan dengan Betul

Dengan menggunakan teknik berjalan dengan betul, kita akan dapat meningkatkan tahap kesihatan kita dengan lebih optimum lagi.

 1. Pastikan bahagian tumit mencecah tanah sebelum bahagian tapak kaki yang lain. Peringkat permulaan, langkah yang pendek sudah memadai.
 2. Hayunkan tangan. Dengan menghayunkan tangan akan memberi lebih banyak impak seperti membantu membakar lebih banyak kalori dan menguatkan otot-otot di bahagian atas badan kita. Ini menunjukkan bahawa senaman berjalan bukan saja memberi faedah yang lebih kepada otot-otot bahagian bawah namun turut melibatkan otot-otot di bahagian atas badan kita.
 3. Luruskan bahagian belakang badan kita. Untuk memastikan kita berada dalam postur yang baik. Luruskan bahagian belakang badan kita dan pandang ke hadapan.
 4. Kawal pernafasan. Semasa berjalan pastikan pernafasan kita sentiasa teratur. Sekiranya kita berasa nafas kita semakin tercungap-cungap, kita perlu mengurangkan kelajuan dan sekiranya tidak mampu kita haruslah berhenti.
 5. Untuk menambahkan lagi variasi sewaktu berjalan kita boleh menetapkan sasaran pada tempoh-tempoh tertentu untuk meningkatkan kelajuan dan menurunkan kelajuan.
 6. Sekiranya mampu, kita boleh menggunakan pedometer, iaitu alat untuk mengukur langkah kaki kita. Alat ini diletakkan di bahagian pinggang kita dan ia akan mengira berapa langkah kaki yang telah kita lakukan pada setiap hari.
 7. Cuba untuk melakukan senaman berjalan sekurang-kurangnya 3 hingga 5 kali dalam seminggu.

Rujukan: Bahagian Pendidikan Kesihatan, Kementerian Kesihatan Malaysia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *